Dołącz
do programu

Jak wzmocnić odporność jesienią?

7 września 2017

Jesień, to czas, w którym nasz organizm potrzebuje wsparcia. Zadbajmy o to, aby wzmocnić swoją odporność, zanim pojawią się pierwsze oznaki przeziębienia. W aptece znajdziemy pełen wachlarz suplementów diety, jednak zanim wybierzemy się po syntetyczne środki, zadbajmy o to, aby nasza dieta była różnorodna i zbilansowana.

Ugotuj sobie, naturalnie!

Nasz organizm samodzielnie poradzi sobie z wieloma przeziębieniami, jedynie w niektórych przypadkach warto go wspomóc, wykorzystując to, czym natura nas tak hojnie obdarzyła. Przypomnijmy sobie o łatwo dostępnych ziołach z naszych rodzimych ogródków, a jednocześnie otwórzmy się na świat i wszelkie egzotyczne przyprawy.  Rośliny, które pomogą naszemu organizmowi przetrwać ten ciężki dla niego czas, to nie tylko: czosnek, cebula, świeży chrzan, maliny czy tymianek. Czas poszerzyć swoje kulinarne horyzonty i zaprosić do swojej kuchni zapomniane dary natury.

Z własnego ogródka

ROKITNIK – kwiaty rokitnika zakwitają od marca do maja, ale owoce utrzymują się przez całą zimę. Rokitnik jest adaptogenem – rośliną wspomagającą odporność organizmu, to źródło witaminy B12, E, K oraz prowitaminy A. W banalny sposób można przygotować sok z rokietnika, którego regularne picie będzie działało antybakteryjnie, antywirusowo oraz przeciwzapalnie. Jeśli nie mamy krzaczków rokietnika w naszym ogródku, bez większego problemu znajdziemy go w każdym sklepie zielarskim.

JEŻÓWKA – działa immunostymulująco, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo, przeciwbólowo, rozkurczowo, napotnie, przeciwgorączkowo, przeciwzapalnie. Zalewając suchy korzeń z jeżówki alkoholem, uzyskamy doskonałą nalewkę, której codzienne picie 5 ml, zapewni nam pełnię sił oraz zdrowia.

DZIKA RÓŻA – spożywając 3 owoce dzikiej róży, możemy w pełni pokryć nasze dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Pamiętajmy, iż naturalna witamina C jest pięć razy bardziej aktywna niż syntetyczna. Dziką różę spotkamy nawet w dużych miastach, aby uniknąć zanieczyszczeń, jej owoce najlepiej zbierać daleko od ulic. Dziką różę możemy pić w postaci herbatek ziołowych bądź jeść w formie samodzielnie przygotowanych dżemów i konfitur.

CZARNY BEZ – sok z owoców, bądź napar z kwiatów bzu to skuteczny lek na przeziębienie. Zawarte w bzie duże ilości flawonoidów, kwasów fenelowych i organicznych oraz garbniki, sterole i sole mineralne działają napotnie i szybko pozwalają na obniżenie temperatury ciała. Z czarnego bzu możemy zrobić sok, napar a nawet i wino!

LIPA – lipowe kwiatostany zawierają witaminę C oraz PP, flawonoidy (wzmacniają naczynia krwionośne i działają rozkurczowo), śluzy ( działają przeciwkaszlowo). Napary z lipy działają napotnie, przeciwzapalnie i odkażająco.

Egzotyka na polskim stole

IMBIR – kłącze imbiru zawiera olejek eteryczny oraz związek fenolowy – gingerol (to dzięki niemu imbir ma ostry smak). Imbir rozgrzewa organizm, skutecznie można go stosować w walce z bólem gardła, ponieważ ma działanie odkażające, zwalcza infekcje bakteryjne, grzybicze i wirusowe. Możemy go dodawać do większości dań, wzbogacać nim smak zup, marynować mięsa oraz pić w formie syropu.

ŻEŃ-SZEŃ – w medycynie chińskiej stosowany jest na wiele dolegliwości, wykorzystywany jest w ziołolecznictwie i kosmetologii. Jesień sprzyja dekoncentracji, znużeniu i ogólnemu rozdrażnieniu. Dzięki zawartym w żeń-szeniu ginsenozydom, hemoglobina zaczyna przenosić większą ilość tlenu. Nasz organizm jest bardziej dotleniony, a to znacząco wpływa na polepszenie naszego samopoczucia. Możemy żuć suszone korzenie żeń-szenia, bądź pić je w postaci herbatki lub nalewki.

KURKUMA- stosowana jest do leczenia wielu chorób, gdyż słynie ze swoich właściwości przeciwzapalnych, antyoksydacyjnych i przeciwnowotworowych. Wszechstronność kurkumy sprawiła, iż jest ona jedną z najlepiej zbadanych roślin leczniczych. Kurkuma w czystej postaci nie wchłania się w przewodzie pokarmowym, dlatego, należy łączyć ją z papryką. Ze wszystkich przypraw kurkuma posiada najlepiej udokumentowane właściwości antyzapalne, a dodatkowo chroni przed chemicznymi uszkodzeniami tkanki łącznej.

GRZYBY SHIITAKE – Shiitake to wspaniały immunoregulator stosowany jako środek zapobiegawczy w profilaktyce chorób wirusowych i przeziębień. Zawarty w grzybach lentinan, wzmacnia układ odpornościowy i ma działanie antyrakowe. Grzyby shiitake są dostępne w sklepach posiadających dział z kuchniami świata oraz w sklepach ze zdrową żywnością. Idealny dodatek do makaronów oraz zup.

Dbając o zróżnicowaną i zbilansowaną dietę opartą, o naturalne, trochę zapomniane zioła i przyprawy możemy uchronić się przed wszelkim przeziębieniami oraz osłabieniami organizmu. Ograniczając  spożycie surowych warzyw i owoców, ochronimy się przed wychłodzeniem. Włączmy do naszych posiłków miód oraz rośliny strączkowe. Pamiętajmy o regularnym ruchu na świeżym powietrzu oraz zadbajmy o zdrowy sen. Niech apteczne suplementy diety będą ostatecznością, a nie pierwszą pomocą po którą sięgamy mając katar czy podwyższoną temperaturę.